Slidgigt

Slidgigt – artrose – er en folkesygdom, smerter, stivhed og nedsat bevægelighed i det enkelte led. Slidgigt er en degenerativ ledsygdom, 300.000 danskere har fået stillet diagnosen, men 3 gange så mange danskere har symptomer på artrose i større eller mindre grad. Slidgigt hænger oftes sammen med en ledskade i leddet tidligere – ofte da man var ung, kan også skyldes overvægt eller genetiske faktore.

Artrose kan ramme alle led, men de hyppigste er knæ, hofte og fingre. Dertil skal siges, at tager man røntgenbillede af raske uden symptomer findes der ofte slidgigt allerede fra 30 års alderen.
Det er symptomerne hos den enkelte, som afgøre valget af behandling, ikke hvordan røntgenbillede ser ud.

Jo tidligere man bliver klar over det er artrose som er udfordringen, jo bedre resultat vil der blive. Træning er her vejen frem… Det viser et dansk studie GLAD fra syddansk universitet, som er udbredt i hele Danmark og store dele af verden.

Hvem skal jeg booke tid hos?

Dorthe tilbyder holdtræning tirsdag og torsdag kl. 15:00 og 16:00, med fokus på artrose i hofter og knæ.  Her vil du træne specifikt efter dit niveu ud fra hvordan du er påvirket af smerter og begrænsninger. Det kræver altid en individuel konsultation eller flere inden du kan starte op på holdet. Du vil træne selvstændig efter et specifik program tilrettelagt til dig.

Via linket kan du finde først ledige tid hos en fysioterapeut med specialvide inden for artrose.

Manuelbehandling og artrose – er der ikke evidens for det har effekt?

Nej det er der ikke, men mange med svær slidgigt oplever et behov for manuelbehandling af omkringliggende muskulatur af det pågældende led. Hvorfor tyer vi ikke altid til det, fordi der ikke er evidens for at det hjælper. Men vi har gennem årene fået en del erfaringsbaseret viden, som kan give mening. Når man har slid i eksempelvis knæ eller hofte, så spændes omkringliggende muskulatur massiv op, i forsøg på at beskytte leddet så godt som muligt. Det sker i al aktivitet, eksempelvis når man går, løbe, går på trapper mv. Den øgede spænding i muskulaturen, kan give oplevelsen af, at det er vanskeligt at træne muskulaturen op. Derfor kan det være relevant at løsne muskulaturen op et par gange i forbindelse med opstart at træning.

Læs mere om artrose her.